François Buisson 2020 Aktualizace

Zdravíme všechny milovníky vín z oblasti Bourgogne!


Na podzim přichází čas burgundských vín a s ním i nové alokace od našeho dvorního dodavatele François Buissona (Domaine Buisson-Battault), který patří mezi ty nejlepší ve svém oboru!

François je nenápadný, ale naprosto vyjímečný vinař z proslulého městečka Meursault. Jeho vína jsou ve světě dobře známa, do České republiky se jich bohužel nikdy mnoho nedostane. Objednat si je můžeme pouze jednou za rok, navíc na základě přidělené alokace, která je vždy velmi skromná. Poprvé, roku 2015, čítala pouze 108 lahví, se kterými jsme si museli prostě vystačit.

Jak jsme avizovali před rokem, ročník 2021 byl skromnější co se výnosů týče, logicky je tedy naše alokace 2021 nižší než obvykle. Vzlhledem k dobrým vztahům nám ale François chybějící část doplnil z vlastních zásob ročníku 2020! Na výběr tedy máme hned ze dvou skvělých ročníků:

2020 se vyznačuje výraznou mineralitou, suchostí a koncentrací všech vín, především pak Meursaultů 1er Cru. Jedná se o skvělý ročník klasického charakteru, který bude výborně a hlavně dlouhodobě vyzrávat!

2021 je vzhledem k nízkým výnosům neuvěřitelně koncentrovaný, lahodný a kompletně připraven ke konzumaci. Hlavními znaky jsou ovocnost, sametový charakter, máslovost a harmonie. Velmi podobný ročníku století 2019!

Vzhledem k tradičně velkému zájmu o vína z Domaine Buisson-Battault je stanoven limit pro množství objednaných vín:

Bourgogne Chardonnay, Meursault Vieilles Vignes, Pommard: 12ks
Ostatní vína: 6ks

Copyright © 2023 DEGUSTATION, All rights reserved.

Přihlašte se k odběru novinek

Buďte vždy v obraze