La Stoppa
La Stoppa
Itálie - EMILIA-ROMAGNA
Historie tohoto vinařství sahá až do druhé poloviny 19. století, kdy bohatý právník Giancarlo Ageno nachází v provincii Piacenza okouzlující kraj ideální pro výrobu vína. Nedaleko městečka Rivergaro zakládá vinařskou usedlost La Stoppa obklopenou vinicemi pnoucímí se na svazích nedaleko řeky Trebbia. V roce 1973 La Stoppu kupuje rodina Pantalconi a v polovině devadesátých let se dostává pod taktovku současné majitelky – Eleny Pantalconi. Ta se zaměřuje na perfektní práci na vinici a použití organických metod pod záštitou přísných certifikací Suolo e Salute (v překladu Půda a zdraví). V současnosti patří k usedlosti 53 hektarů půdy, z nichž třicet je osázeno vinicemi a zbytek je ponechán přírodě.
Jedna z hlavních myšlenek vinařství totiž je co nejméně zasahovat do přírody – do růstu révy či výroby vína samotného. Kompletní práce na vinici jsou tedy prováděny ručně, velká pozornost je kladena na výběr toho nejkvalitnějšího ovoce. Hrozny z mladších vinic jsou použity na výrobu mladých vín, z hroznů ze starších vinic se vyrábí vína pro delší zrání. Vinařství se soustředí pouze na autochtonní odrůdy oblasti Emilia-Romagna, jako jsou Barbera či Bonarda pro červená vína, v menší míře i odrůdy Malvasia di Candia Aromatica, Ortrugo a Trebbiano pro vína bílá.
Pro vinifikaci jsou používány nerezové a betonové tanky. Vyzrávání tzv. vín „riservas“ pak probíhá na slavonských dubových sudech. Částečně se používá i francouzský sud typu barrique. Během výroby vína se zcela vylučuje použití síry, kontakt se slupkami je maximální a dlouhé zrání na sudech i lahvích je samozřejmostí.
Přístup vinařství La Stoppa ke stáčení, lahvování a prodeji vína lze popsat dvěma slovy: pozorování a trpělivost. Není neobvyklé, že vína před lahvováním zrají roky v sudu a poté ještě mnohem více let v láhvi. Zatímco čerstvější Trebbiolo se prodává v létě po sklizni, pro vína jako jsou Barbera della Stoppa, Macchiona či Ageno to však neplatí. Ta jsou obvykle k dispozici nejdříve tři až čtyři roky po sklizni. Nezřídka se také stává, že je nalahvován starší ročník před mladším. Pro Elenu Pantalconi a hlavního enologa Giulia Armaniho je totiž nejdůležitější vystihnout čas, kdy je víno připraveno k pití. Teprve pak je nabízí svým zákazníkům. Tím se řadí La Stoppa k jednomu z nejvyhledávanějších vinařství regionu Emilia-Romagna. Jejich vína jsou totiž precizní a autenticky odráží charakter oblasti, ze které pocházejí.