CHABLIS LUIS MICHEL

Zdravíme všechny milovníky burgundských vín!

Protože právě oni nás přiměli k velkému pátrání touto věhlasnou oblastí. Všichni víme, jak jsou burgundská vína čím dál více vzácnější a čím dál více nedostupnější. Častá odpověď oslovených vinařů je: Nemáme, nedáme!
Proto mám obrovskou radost, že Vám dnes můžeme nabídnout vína z Domaine Luis Michel et Fils, a to z mé tolik oblíbené oblasti Chablis!!! ❤ 

Oblast Chablis se rozkládá podél řeky Serein na severozápadě Burgundska. Vinice zde byly zakládány už ve 12. stol. a v současné době zaujímají rozlohu cca  3 400 ha. 

Stejně jako v jiných částech Burgundska, i zde se vinice hierarchicky dělí na Chablis Grand cruChablis Premier cru a tzv. „appelattion village“, která zahrnují vína Chablis Petit Chablis.

7 Grand Cru poloh–  Bougros, Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos a Blanchot – leží v horní části jižního svahu pravého břehu řeky Serein. 

V oblasti Chablis se pěstuje výhradně bílá odrůda Chardonnay a nutno říci, že žádné jiné světové víno z této odrůdy nemůže vonět a chutnat jako Chablis! 🙂 Za jeho unikátní vlastnosti může terroir.

Podloží je z velké míry tvořeno jurským vápencem, zejména kimmeridžským, který vznikl před 150 mil. let. Zbytky mušlí a malých ústřic na vinicích nám připomínají, že celé území kdysi dávno leželo pod hladinou teplých mělkých vod oceánu. 

A právě díky tomuto podloží vznikají vína s úžasnou mineralitou, svěžestí a bohatou chutí. Chablis!!

Kdo by neznal kombinaci Chablis a ústřice! 

Pojďme se ale konečně podívat do města Chablis, kde krom jiných najdeme také Domaine Luis Michel et Fils!

Historie tohoto rodinného vinařství sahá do konce 19. stol..
V současnosti vlastní asi 24 ha vinic, z toho3 polohy Grand Crus a 8 Premier Crus.
V 60. letech minulého století Luis Michel s úcty ke svému vínu a jeho původu rozhodl, že se k zrání vín nebudou používat žádné dřevěné sudy, a stal se tak průkopníkem čisté vinifikace v nerezových tancích.
Jejich vína jsou tak křišťálově čistá, precizní a dosahují každým rokem stálých kvalit. 

Copyright © 2023 DEGUSTATION, All rights reserved.

Přihlašte se k odběru novinek

Buďte vždy v obraze