Na Prázdniny

Dnes máme už 20. června. Léto klepe na dveře! Je načase doplnit zásoby vína. 🙂


Abychom Vám to trochu zpříjemnili, vybrali jsme 20 vín různých kategorií, barev a původů, a upravili jim cenu o 20%.

Můžete se osvěžit moderními šumivými PET-NATy (primární fermentace v lahvi) z naturálního alsaského vinařství Kumpf et Meyer nebo jejich crémantem Brut.

Kousek za hranicí Champagne, v burgundském městečku Cheney, vyrábí Réol Beaufort (z vinařstv Champagne André Beaufort) se svým bratrem organická šumivá vína Beaufort Fréres, v prázdninové nabídce najdete jak jejich „bílé“ s oranžovými tóny ročníku 2021, tak nazrálejší Rosé 2016, které může sloužit jako aperitif, ale skvěle doladí i grilované maso. Obě šumivá vína působí sladším dojmem. Vhodné pro ty, kdo nemusí výraznější kyseliny.

Kdo raději ušlechtilejší bubliny, může sáhnout po AssemblageChampagne z vinařství André Heucq vyrobené z odrůd Chardonnay, Pinot Noir i Meunier a zrající 4 roky na kalech!

Z bílých vín jsme vybrali hned dva Sauvignony! Jeden rakouský Sauvignon Blanc Reserve 2019, z vyšší řady vinařství Taubenschuss. Jde o těžší styl této odrůdy, vhodný ke kombinaci s jídlem – kachní terinka, grilované ryby apod.. Druhý Sauvignon je představitelem svěžího minerálního stylu s typickými tóny Sauvignonu z Bordeaux, kde tato odrůda tvoří základ bílých vín. Les Roches Blanches 2021 z Chateau Roquefort! Skvělý na „denní“ popíjení v horkých letních dnech.

Na osvěžení je skvělý i Jurançon sec 2021 z Domaine Castéra! Toto bílé víno s výraznější kyselinou pochází z jihozápadní Francie z tamních typických odrůd Petit Manseng a Gros Manseng! Pro milovníky sladkých vín jsme do nabídky zařadili i jejich klasický Jurançon 2020


Pokračujeme ještě v bílých vínech. Prázdinonou nabídku jsme doplnili dvěma víny z rakouského vinařství Taubenschuss, a to Chardonnay Reserve 2019 částečně zrající v akátových sudech a Grüner Veltliner Ried Tenn Weinviertel DAC 2019 – vyšší řada veltlínu rovněž podpořená zráním na velkých akátových sudech. 

Pro labužníky jsme vybrali Zeste de Chardonnay 2018 z Domaine de la Touraize. Charakter tohoto naturálního vína z francouzské oblasti Jura byl umocněn zráním na slupkách. Když ho otevřete alespoň půl hodiny před konzumací, bohatě se Vám odmění.

Totéž platí pro další víno z Domaine de la Touraize. I když zde bychom doporučili otevření lahve i několik hodin předem! Jde o světově známé „žluté víno“ – Vin Jaune2015 s typickými oxidativními tóny připomínající sherry, které získává šestiletým zráním pod vrstvou kvasinek v dřevěném sudu bez dolévání.

A konečně vína červená! Lehčí styl představuje burgundská odrůda Gamay – Saint Amour 2021 z vinařství Chateau des Rontets. Výraznější je pak Chateau Roquefort Rouge 2018 z Bordeaux postavené na odrůdě Merlot a 10% doplněné Cabernet sauvignonem.

Z Francie se přesuneme do Itálie, a to nejprve do vinařství Trinchero. Odtud jsme vybrali výraznější víno s ovocitými tóny – Runchet 2020 – z autochtonní piemontské odrůdy Freisa zrající pouze na nerezových tancích. Víno Bricco del Noce 2019 je vyrobeno z odrůdy Barbera. Jde o výraznější červené víno se sladkými taniny, které získalo zráním na sudech ze slavonského dubu.

Z Piemonte se přesuneme do oblasti Friuli ležící na hranicích se Slovinskem. Zde se nachází slavné vinařství Radikon, z jehož produkce jsme vybrali skvělá plná červená vína – Pignoli 2011 (odrůda Pignolo s výraznými tříslovinami) a Merlot 2007. Vína si zaslouží dekantaci alespoň půl hodiny před podáváním. Ke steaku nejlepší společníci!

Copyright © 2023 DEGUSTATION, All rights reserved.

Přihlašte se k odběru novinek

Buďte vždy v obraze