Hervé Jestin nás informoval, že příští rok bude po dlouholetém zrání připraven nový ročník Champagne Jestin – první certifikované biodynamické prestižní cuvée oblasti Champagne. Zatím neprozradil, o jaký ročník půjde. Ten, kdo už s námi Hervého sleduje delší čas, jistě ví, že pro své jedinečné cuvée vybírá opravdu ty nejlepší ročníky! A ještě si musíme vydržet minimálně 10 let, než ho vypustí do světa. Ale my si vždy rádi počkáme, protože tato vína opravdu stojí za to!!
![](https://www.degustation.cz/wp-content/uploads/2024/01/6f72c433-6e88-a2c2-badb-28c9a5dacd18.jpg)
Zároveň nám Hervé nabídl možnost objednání posledních lahví Champagne Jestin ročníku 2009 i monopolního cuvée Clos de Cumières 2012.
Skvělá zpráva je, že ceny zůstávají stejné jako minulý rok!
![](https://www.degustation.cz/wp-content/uploads/2024/01/JESTIN_VANOCE-300x229.jpg)
![](https://www.degustation.cz/wp-content/uploads/2024/01/JESTIN_CUMIERES-1-200x300.jpg)
Champagne Jestin i Clos de Cumières je možné objednat po jedné lahvi. Při objednáni šesti kusů jsou vína balena do originálních dřevěných beden (OWC – original wooden case).
![](https://www.degustation.cz/wp-content/uploads/2024/01/71f668fa-6008-cff1-154f-4f6542a7d15d-175x300.jpg)
Hervé Jestin je nejpovolanější enolog oblasti Champagne. Dlouhá léta byl dvorním enologem Champagne Duval Leroy, dnes je konzultantem špičkových vinařství po celém světě, a to hlavně v oblasti biodynamického pěstování révy a výroby vín. Navíc se stará o své vlastní vinice, a tak dohnat tohoto rozlítaného muže je někdy dosti těžké. Proto je pro nás vždy velkou radostí, když od něj dostaneme zprávu, jako minulý týden.
![](https://www.degustation.cz/wp-content/uploads/2024/01/b717be1f-9832-0e25-943f-b28d1b7bf5b8.jpg)
Champagne Jestin je vyrobeno z certifikovaných hroznů (Pinot noir a Chardonnay) špičkových malých vinařů, je školeno v sudech po Premier Grand Cru Classé Château Margaux z Bordeaux. Lahve pro obě vína jsou navrženy tak, aby v nich energie proudila ideálním tokem a víno tak udržovala v té nejlepší kondici.
Champagne Jestin zraje 11 let na kalech, dozáž je 0 gramů cukru.
Champagne Clos de Cumières z monopolní lokality (podobně jako Romanée Conti v Burgundsku) je považováno za kapalný ekvivalent Fibonacciho frekvence, která vyjadřuje matematický popis harmonie vyskytující se často v přírodě. (Cena 6.765,- je rovněž jedno z čísel Fibonacciho posloupnosti)
Vína pro toto unikátní cuvée zrála v nerezových sudech vyložených 24-karátovým zlatem a eliptických hliněných nádobách, ve kterých je zajištěn ideální tok energie.
A přestože toto Champagne leželo v lahvích deset a půl let na kvasinkách, je neuvěřitelně dynamické a hravé a má spoustu energie na další zrání. Působí na nás svou čistotou jako vybroušený diamant.
Jak sám Hervé říká: „Vyrábím víno pro lidi.“ A my můžeme potvrdit, že chvíle strávené s jeho víny si opravdu užijete.
Na závěr sdílíme odkaz na krátké video s Hervé Jestinem:
Copyright © 2023 DEGUSTATION, All rights reserved.