Bubliny!

Moc Vás zdravíme v tomto adventním čase.

Přípravy na vánoční svátky a oslavu nového roku jsou v plném proudu. K takovým slavnostním chvílím neodmyslitelně patří sklenka šumivého vína. 

Proto jsme dnes pro Vás připravili výběr různorodých šumivých vín tak, aby si každý přišel na své. Najdete zde ušlechtilou Champagne i rozverné Prosecco, divoké naturální Pet-Naty i šťavnaté Crématny.

Champagne Heucq už asi netřeba představovat! Snad je krátce k vybraným vínům. 

Blanc de Meunier, jak sám název napovídá, je 100% Pinot Meunier. Základ tvoří víno z ročníku 2017, rezervní víno je z roku 2016. Na kalech zrálo minimálně 4 roky.

Assemblage je kupáž odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Meunier ze stejných ročníků jako Blanc de Meunier a stejnou dobou ležení na kalech.

Millésime 2014 je jako Assemblage postaveno na kupáži všech tří odrůd, ale 50% tvoří Chardonnay. Toto víno leželo minimálně 7 let na kalech

Crémant du Jura z francouzského organického vinařství Domaine de la Touraize je postaveno puze na odrůdě Chardonnay.

Obě vína Beaufort Frères má na svědomí Réol Beaufort z šampaňského domu André Beaufort. Tato vína však vyrábí za hranicemi Champagne, v Burgundském městečku Cheney. Obě pochází z biodynamické produkce hroznů Pinot noir, bílé Beaufort Frères je doplněno odrůdou Colombard a zrála před druhotnou fermentací na dubových sudech.

Z našeho oblíbeného alsaského naturálního vinařství Kumpf et Meyer jsme vybrali populární a skvěle pitelné Pet-Naty(šumivá vína vyrobená primární fermentací v lahvi a opatřena korunkovým uzávěrem):

Dark Nat Restons Nature je vyroben z odrůd Pinot noir a Pinot gris ročníku 2017.
Restons Dark je kupáží dvou ročníků a dvou odrůd – Pinot gris a Pinot auxxerois, 2019 a 2020.

Za zmínku stojí i jejich Crémant v kategorii Brut, který vznikl z odrůd Pinot Gris, Pinot Auxxerois a Chardonnay a zrálo podobně jako ročníkové Champagne celé 3 roky na kalech!

Vinařství MION sídlí nedaleko italských Benátek a jejich doménou jsou Prosecca.
Jejich základním, ale skvěle pitelným vínem je Grande Cuvée Millesimato 2021. 
Doge Alvise Mocenigo II.
 je vyšší šarží Prosecco Superiore DOCG pojmenované po neslavnějším benátském dóžeti. 

Do třetice jsme vybrali šťavnaté Rosé z řady OE (OE je pokřik gondoliérů, blíží-li se ke křižovatce kanálů nebo k nepřehledné zatáčce), které vzniklo kupáží odrůd Glera a Pinot Noir. 

Základem všech vybraných vín MION je odrůda Glera, která je typická pro výrobu vín Prosecco. 

Copyright © 2023 DEGUSTATION, All rights reserved.

Přihlašte se k odběru novinek

Buďte vždy v obraze